Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje informacyjne
(2)
Czasopisma
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(2)
Autor
Kraus Tadeusz
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(2)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Dziedzictwo kulturowe
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Lista produktów tradycyjnych
(2)
Produkt regionalny
(2)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Katalog
(2)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kulinaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikowanie jak największej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365485 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedstawiamy Państwu katalog polskich produktów, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Lista ta została utworzona na mocy ustawy z dnia 17grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Znajdują się na niej produkty wytwarzane za pomocą metod tradycyjnych, czyli stosowanych od co najm niej 25 lat. Jednak większość z nich jest wytwarzana według receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Polska posiada wiele specyficznych wyrobów, które są wyrazem wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, przyczyniając się jednocześnie do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich, rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych ma na celu zidentyfikow anie jaknajwiększej liczby wytwarzanych w całej Polsce specjałów. W Unii Europejskiej takie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Unijni konsumenci chętnie kupują żywność najwyższej jakości, która jednocześnie charakteryzuje się tradycyjnym i metodami produkcji z lokalnych surowców. Idea produktów tradycyjnych jest bliska także Polakom, którzy na rynku zdominowanym przez produkty masowe, szukają wyrobów wyjątkowych i niepowtarzalnych. Tradycyjna polska żywność z całą pewnością może spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 365484 (1 egz.)
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Rocz., 2010-
Wcześniejsza częstotliwość: Kwart., 1960-1962, Mies., 1963-2008
R. 4, nr 1 (1960) = nr 13-.
Od R. 24, nr 3 (1980) red. nacz. L. Prędka.
Od R. 33, nr 1 (1989) podtyt.: miesięcznik Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Od R. 34, nr 1/3 (1990) podtyt.: miesięcznik Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Od R. 35, nr 1 (1991) wyd.: Wydawnictwo "Tinta".
Od R. 35, nr 7 (1991) red. nacz. S. Pruszyński.
Od R. 38, nr 1 (1994): Poznań.
Od R. 39, nr 1 (1995) podtyt.: miesięcznik Instytutu Ochrony Roślin, Stowarzyszenia Producentów Środków Ochrony Roślin, Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Od R. 43, nr 1 (1999) podtyt.: miesięcznik Instytutu Ochrony Roślin, Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin, Stowarzyszenia Producentów Środków Ochrony Roślin, Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Od R. 43, nr 1 (1999) wyd.: IOR [etc.].
Od R. 44, nr 5/6 (2000) podtyt.: miesięcznik Instytutu Ochrony Roślin, Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin, Stowarzyszenia Producentów Środków Ochrony Roślin, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Od R. 47, nr 4 (2003) podtyt.: miesięcznik Instytutu Ochrony Roślin, Głównego Inspektoratu Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Stowarzyszenia Producentów Środków Ochrony Roślin, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Od R. 49, nr 1 (2004) brak inst. sprawczej.
Od R. 49, nr 1 (2004) brak podtyt.
Od R. 49, nr 1 (2004): Kraków : Plantpress.
Od R. 52, nr 1 (2007) [Piotr Loska red. nacz.].
Od R. 55, ed. spec. (2011) [red. nacz. Katarzyna Kupczak].
Od R. 8, nr 7 (1964) częste zmiany red.
Od R. 25, nr 7/8 (1981): Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
GB
Zawartość zasobu czytelnia
R.26, nr 1-9 (1982) [br. nr 6]
R.27, nr 1-12 (1983)
R.28, nr 1-12 (1984)
R.29, nr 1-12 (1985)
R.30, nr 1-12 (1986)
R.31, nr 1-12 (1987)
R.32, nr 1-12 (1988)
R.33, nr 1-12 (1989)
R.34, nr 1-12 (1990) [br. nr 10]
R.35, nr 1,7,8 (1991)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej