Sorting
Source
Katalog centralny
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(1)
Czytelnia BG
(1)
Author
Gryglas Anna
(1)
Mrukot Bogusław
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Boże Narodzenie
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Subject: place
Opole (woj. opolskie ; okolice)
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Druk dwuszpaltowy.
Boże Narodzenie to jedno z najważniejszych świąt obchodzonych co roku. Towarzyszą nam wtedy różnego rodzaju zachowania i zasady, wynikające z wielowiekowej tradycji celebrowania tego święta, a jedną z najbardziej widocznych jest szczególny rodzaj potraw, które wówczas się przygotowuje. Niniejsza publikacja przedstawia zróżnicowanie kuchni świątecznej, która na Śląsku Opolskim jest wyjątkowo bogata, co wynika z historii tego regionu. Publikacja ta daje możliwość kulinarnych podróży, próbowania potraw, których dotąd nie kosztowaliśmy, a które dla naszych sąsiadów mających inne korzenie są równie ważne, jak dla nas ważny jest np. barszcz z uszkami, moucka, makówki, kapusta z grochem, śledzie, karp smażony i wiele, wiele innych. (Jarosław Gałęza, dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 23570 ŚM, 367576 (2 egz.)
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. 23569 Ś (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again