Sorting
Source
Katalog centralny
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(2)
Author
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Year
2020 - 2025
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Jedzenie (czynność)
(2)
Kultura stołu
(2)
Odżywianie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Dietetyka
(1)
Historia średniowieczna
(1)
Leczenie dietą
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1-100
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
201-300
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Europa
(2)
Nowa Gwinea (wyspa)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Genre/Form
Monografia
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
2 results Filter
Book
In basket
(Historia diety i kultury odżywiania ; 2)
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Książka Historia diety i kultury odżywiania, tom II stanowi drugą część monografii poświęconej historii diety i kultury odżywiania. Celem serii jest prezentowanie stanu badań nad praktykami żywieniowymi występującymi w różnych epokach i kulturach oraz sposobami ich uzasadniania wyprowadzanymi z aktualnego w danej epoce stanu wiedzy naukowej. Praktyki te rozwijały się w powiązaniu z szerokim kontekstem kulturowym i społecznym, ze zwyczajami i obyczajami, normami prawnymi i zaleceniami dotyczącymi życia codziennego wyznawców różnych religii.
Tom II podzielony jest na dwie części, pierwsza prezentuje jedenaście studiów, poświęconych wybranym aspektom związanym z dietą i kulturą odżywiania, od czasów starożytnych po współczesne. Druga część poświęcona jest analizom innych problemów, z których część została podjęta przez autorów w wykształceniu medycznym i farmaceutycznym, a także prawniczym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 372636 (1 egz.)
Book
In basket
(Historia diety i kultury odżywiania ; 3)
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Tom trzeci serii Historia diety i kultury odżywiania, zatytułowany "Zalecenia i regulacje dotyczące odżywiania w historii Europy (XIII-XXI w.) i w wybranych kulturach pozaeuropejskich", jest kontynuacją zamierzenia badawczego, którego realizacja rozpoczęła się w 2016 r. i będzie kontynuowana w latach następnych. Istotą tego zamierzenia jest inspirowanie badań nad historią praktyk dietetycznych i ich uzasadnień, zakorzenionych zarówno w szeroko pojmowanej kulturze, jak i zgodnych z historycznie ukształtowanymi systemami ludzkiej wiedzy, oraz publikacja ich wyników w specjalnie w tym celu utworzonej serii, wydawanej w Wydawnictwie Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 372637 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again