Sorting
Source
Katalog centralny
(14)
Form of Work
Książki
(14)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(14)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(14)
Author
Jarosz Mirosław (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(6)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Respondek Wioleta
(3)
Cichocka Aleksandra (dietetyczka)
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Nalewczyńska Magdalena
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Sajór Iwona
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Taraszewska Anna (medycyna)
(1)
Traczyk Iwona
(1)
Wierzejska Regina
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(10)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Audience Group
Chorzy na celiakię
(1)
Lekarze
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Subject
Dietetyka
(2)
Interakcje leków
(2)
Leczenie
(2)
Odżywianie
(2)
Suplementy diety
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Celiakia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby żołądka
(1)
Ciąża
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Leki
(1)
Ludzie starzy
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Odchudzanie
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Trzustka
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zaparcie (medycyna)
(1)
Zapobieganie
(1)
Żołądek
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Poradnik
(9)
Wydawnictwa popularne
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(2)
14 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300613, 300614, 300612 (3 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 105.
Dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 354209 (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Na s. przytyt.: autorzy Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka.
Bibliogr. s. 157.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300469 (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 130.
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych. Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300472 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300473 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300474 (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Zywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 163-[164].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 308525, 308524 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 297154 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300471, 300470 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300468 (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 164.
Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, by pozbyć się się zaparć.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 359346 (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Poradnik na temat żywienia. Starzenie się jest naturalnym, fizjologicznym procesem zachodzącym w każdym organizmie. Wraz z upływem lat zmienia się przemiana materii i przyswajalność składników pokarmowych z pożywienia, co prowadzi do niedoborów, m.in. witamin i mikroelementów, a to z kolei jest przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Odpowiednio dobrana dieta pozwala dostosować potrzeby energetyczne do wieku. Autorzy radzą, co jeść i jak zmodyfikować swoją dietę. Ich poradnik ma być pomocą dla tych, którzy chcą żyć zdrowo i długo cieszyć się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 290528 (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronie 123.
Autorzy dokładnie omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 348966 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 300475 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again