Sorting
Source
Katalog centralny
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(2)
Czytelnia BG
(1)
Rogów
(1)
Author
Dumanowski Jarosław (1967- )
(4)
Czerniecki Stanisław
(2)
Lubomirski Stanisław (1931- )
(2)
Spychaj Magdalena
(2)
Jankowski Rafał
(1)
Kleśta-Nawrocka Aleksandra
(1)
Wielądko Wojciech Wincenty (1749-1822)
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(1)
Subject
Kuchnia polska
(3)
Kultura stołu
(3)
Czerniecki Stanisław
(2)
Subject: work
Compendium ferculorum albo Zebranie potraw
(2)
Subject: time
1601-1700
(2)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(2)
4 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 307282 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Rogów
Copies are only available in the library: sygn. 116656 podr. (1 egz.)
Book
In basket
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Tyt. grzb.: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów.
Bibliogr. s. 209-210. Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia BG
Copies are only available in the library: sygn. C 64-157 (1 egz.)
Book
In basket
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 3)
Indeks.
"Opublikowany w 1783 roku Kucharz doskonały to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od Compendium ferculorum, słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów, spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów. Książka Wojciecha Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej Cuisinie're bourgeoise (Kucharki mieszczańskiej). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym Kucharzem doskonałym. Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w Panu Tadeuszu. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej Compendium ferculorum... Pozornie prosty i zrozumiały Kucharz doskonały kryje w sobie wiele tajemnic. Zapraszamy do lektury i śledzenia perypetii Wojciecha Wielądki: chudego literata, który ułożył użyteczną i bardzo popularną książkę kucharską." (Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 321383 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again