Sorting
Source
Katalog centralny
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(5)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(5)
Author
Olejniczak Katarzyna (dietetyk)
(2)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(2)
Chajec Łukasz
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Lewicki Maciej
(1)
Pardyka Justyna
(1)
Wnęk Barbara (tłumacz)
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Chorzy
(1)
Dorośli
(1)
Subject
Zdrowe odżywianie
(3)
Choroby układu pokarmowego
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby stawów
(1)
Dietetyka
(1)
Jelita
(1)
Leczenie dietą
(1)
Menopauza
(1)
Odporność
(1)
Osoby w wieku średnim
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie chorych
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(5)
Poradnik
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka kucharska
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Kulinaria
(3)
Styl życia, moda i uroda
(1)
5 results Filter
Book
In basket
S.O.S. dla odporności / Katarzyna Olejniczak, Anna Piekarczyk, Łukasz Chajec ; [fotografie Katarzyna Olejniczak]. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2021. - 351, [1] strona : ilustracje, fotografie, portret ; 22 cm.
(Smaki Zdrowia)
(Zdrowe Zdrowie)
Bibliografia na stronach: [345]-351.
Jesień i zima to czas infekcji i przeziębień. A potem nadchodzi przesilenie wiosenne i nasz organizm znów jest osłabiony. Jak wzmocnić układ odpornościowy? Jak uniknąć sezonowych chorób?
Kluczem do rozwiązania tego problemu może być odpowiednio zbilansowana dieta na odporność. Co to znaczy "dieta na odporność"? Twoja odporność zależy od Twoich codziennych wyborów. To, co wrzucisz do swojego koszyka podczas zakupów, co przygotujesz na obiad i ile posiłków dziennie spożywasz wpływa na funkcjonowanie Twojego organizmu.
Autorzy wyjaśniają, jak działa nasz układ odpornościowy i jakie pełni funkcję. Pokazują zależność pomiędzy jego funkcjonowaniem, a tym co jemy. Radzą, jakie produkty włączyć do swojej diety aby zminimalizować ryzyko infekcji oraz podpowiadają, jakie składniki nie wpływają korzystnie na odporność. Swoje wywody opierają na badaniach naukowych oraz własnym doświadczeniu w pracy z pacjentami. Nie promują "cudownych" metod na wzmocnienie odporności, ale naturalne sposoby, których skuteczność została udowodniona.
Autorzy zaproponowali ponad 100 przepisów na różnorodne dania, dzięki którym wyposażysz swój układ odpornościowy w składniki niezbędne dla jego funkcjonowania. Wśród przepisów znajdziesz również receptury na roślinne specyfiki o działaniu profilaktycznym lub pomocne w walce z infekcją.
Czy tylko dieta? Budowanie odporności to nie tylko zdrowe odżywianie. W książce znajdziesz też informacje na temat aktywności fizycznej, wpływu stresu na odporność oraz roli witaminy D. Dowiesz się też jak to jest z tymi suplementami: zażywać czy nie? Dzięki tej książce dowiesz się: jak odporność zmienia się z wiekiem, jak nasz organizm broni się przed infekcjami, czy warto stosować suplementy, jak powinna wyglądać dieta na odporność, co jeść, a czego unikać, o co jeszcze trzeba zadbać, aby wzmocnić układ odpornościowy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 399255 (1 egz.)
Book
In basket
(Smaki Zdrowia)
(Zdrowe Zdrowie)
Bibliografia, netografia na stronach 283-289.
Ból stawów dotyka niemal każdego. Czasem mija szybko, ale zdarza się również, że jest sygnałem poważnych schorzeń. Kiedy należy się niepokoić? Jakie choroby może zwiastować? Jak można sobie pomóc? Badania naukowe wskazują bardzo korzystny wpływ diety na przebieg leczenia.
Autorki podpowiadają, o jakie składniki należy wzbogacić swoją dietę w poszczególnych schorzeniach reumatoidalnych m.in. takich jak RZS, fibromalgia, łuszczyca stawowa. Omawiają rolę suplementacji, a także psychiki w leczeniu tych chorób. Rozprawiają się z mitami na temat żywienia, podają gotowe jadłospisy oraz liczne przepisy, dzięki którym można bezpiecznie i sprawnie wprowadzić ich zalecenia do codziennego menu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 363048 (1 egz.)
Book
In basket
Ból trawienia / Justyna Pardyka. - Kraków : Wydawnictwo M, © 2022. - 302, [2] strony : fotografie, ilustracje, portret ; 22 cm.
(Smaki Zdrowia)
(Zdrowe Zdrowie)
Na okładce podtytuł: diety w chorobach przewodu pokarmowego. Na okładce: SIBO, wrzody, zespół jelita drażliwego, zapalenie żołądka, refluks.
Bibliografia, netografia na stronach 300-302.
Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego i są często zaliczane do chorób cywilizacyjnych. Niestety nie istnieje jedna cudowna dieta, która sprawdzi się u każdego. Dlatego gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, zmiana nawyków żywieniowych i złagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. Tłumaczy jakie są objawy i jak powinna przebiegać diagnostyka i leczenie. Jaka dobrać najlepszą dietę? Wskazuje też, na jakie składniki diety należy najbardziej zwrócić uwagę. Analizuje również powszechnie znane diety pod kątem ich zastosowania w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 375123 (1 egz.)
Book
In basket
Sekretne życie jelit : 21 sposobów na zdrowe odżywianie / [przekład Barbara Wnęk]. - Kraków : M Wydawnictwo, copyright 2017. - 254, [2] strony : ilustracje, fotografie kolorowe ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
(Smaki zdrowia)
Według najnowszych badań jelita stanowią swoiste centrum dowodzenia naszego zdrowia i są pierwszą linią obrony organizmu. Dlatego też od ich sprawnego funkcjonowania zależy nasza kondycja fizyczna oraz dobre samopoczucie. Dzięki bogatej wiedzy i doświadczeniu ekspertów, powstała książka, w której przedstawiono przyczyny i metody leczenia takich schorzeń. Dodatkowym atutem wydania są kolorowe ilustracje i gotowe przepisy na zdrowe dania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 354454 (1 egz.)
Book
In basket
Dieta dla kobiet 50+ / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, 2019. - 109, [3] strony : fotografie ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Na okładce podtytuł: zdrowie zaczyna się na talerzu oraz logo: Book & Cook.
Indeks.
Po 50. roku życia o wiele łatwiej o dodatkowe kilogramy, więc warto zmienić styl życia oraz sposób odżywiania. Odpowiednio skomponowana dieta z pewnością pomoże dłużej czuć się młodo, a także zachować promienny wygląd i dobre samopoczucie. Polecamy dania zawierające większą ilość wapnia i magnezu, za to mniej kaloryczne i z niższym IG.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 358989 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again